Categorieën
Stap 7 - Blijf bewust waarnemen

Accepteren en veranderen wat je kan veranderen

 

Acceptatie en veranderen wat je kan veranderen

Accepteren en veranderen wat je kan veranderen in moeilijke tijden. Voor heel veel ondernemers en werknemers zijn het geen gemakkelijke tijden. De resultaten staan onder druk en misschien staat je business/baan zelfs wel op het spel? Accepteren van de huidige situatie is niet altijd makkelijk en veranderen wat je kan veranderen evenmin.

De realiteit is zoals deze is.

Kan je de realiteit accepteren of vecht je tegen de realiteit en accepteer je deze niet?

We willen allemaal vooruitgaan in het leven en niet achteruitgaan. 

Veranderingen zijn een constante, daar is niet aan te ontkomen. En met deze veranderingen komt ook de uitdaging om een manier te vinden hoe je wel goed met de veranderingen kan omgaan.

Het zijn niet de sterkste of slimste mensen die overleven, maar het zijn die mensen die zich het beste weten aan te passen aan de veranderende omgeving

Charles Darwin

Je beweegt mee met de veranderingen en:

 • Jij past je op een dusdanige manier aan zodat je weer een volgende stap vooruit kan zetten.
 • Of je past je niet aan/het lukt je niet om je voldoende aan te passen en je doet een stap(je) terug.

En met elke stap die jij vooruit zet komen ook weer nieuwe uitdagingen. Het is een illusie te denken dat er een punt komt waarop je geen nieuwe uitdagingen meer krijgt. Accepteren en veranderen wat je kan veranderen hoort bij het leven.

De Doelen Stellen Reis, accepteren en veranderen wat je kan veranderen

Wat mij helpt is om het leven als een grote doelen stellen reis te zien. 

Wanneer je een grote visie voor jezelf formuleert die waarde voor jou heeft, dan borg je tevens dat je telkens een volgende stap blijft zetten. Datgene wat waarde voor je heeft daar ben je immers bereidt voor om actie op te ondernemen.

Je visie is dan een middel om telkens een volgende stap te zetten in je leven en stap voor stap voorwaarts te blijven bewegen. Een grote visie maakt het mogelijk voor je om vooruit te blijven gaan in het leven.

En als je plezier, enthousiasme en energie als uitgangspunt neemt op de doelen stellen reis, dan borg je in ieder geval dat je plezier, enthousiasme en energie ervaart op de doelen stellen reis zelf.

En dan nog steeds blijft gelden: accepteren en veranderen wat je kan veranderen!

Dus je wil vooruit in het leven en niet achteruit?

Durf je de confrontatie aan te gaan?

Maar ben je ook bereid om de confrontatie met de werkelijkheid aan te gaan? Je krijgt continu feedback. En deze feedback geeft aan of je vooruit gaat of een stap(je) terug doet … als je bereidt bent om de confrontatie met de feedback die je constant krijgt aan te gaan … juist als het minder gaat of als het fout gaat!

Feedback is een voorwaarde voor succes. Feedback maakt de realiteit transparant en kan (heel) confronterend zijn.

Als het minder gaat/fout gaat dan dien je op zoek te gaan naar de oorzaak – gevolg relatie. Actie = Reactie is een natuurwet. Het gevolg is wat je nu ervaart (wat er fout gaat) en waar je naar op zoek moet gaan is de oorzaak. Om de oorzaak te vinden dien je hetgeen fout is gegaan/gaat te analyseren en logica te gebruiken. 

Analyseren en logica gebruiken

Van probleem naar oplossing

Een goede analyse legt de oorzaken bloot van de fouten. En hier wordt het lastig!

 • Kan je accepteren dat jij een fout hebt gemaakt en durf je hier je verantwoordelijkheid voor te nemen of niet? 
 • Of vecht je liever tegen de realiteit en klaag je liever over alle omstandigheden die tegen zitten?

Echte oplossingen komen alleen als je ook bereidt bent de verantwoordelijk te nemen voor de situatie waar je nu midden in zit. En verantwoordelijk nemen is iets anders dan schuldig zijn! Ik zeg nadrukkelijk niet dat het jouw schuld is! Er zijn genoeg situaties te bedenken waar jij niets aan kan doen en waar jij geen blaam treft. Maar tegelijkertijd heb jij nu wel te maken met de realiteit.

En alleen jij kan nu een besluit nemen om de verantwoordelijkheid hiervoor te dragen en accepteren en veranderen wat je kan veranderen.

Maar ben je ook bereid om de confrontatie met de werkelijkheid aan te gaan? Je krijgt continu feedback. En deze feedback geeft aan of je vooruit gaat of een stap(je) terug doet … als je bereidt bent om de confrontatie met de feedback die je constant krijgt aan te gaan … juist als het minder gaat of als het fout gaat!

Feedback is een voorwaarde voor succes. Feedback maakt de realiteit transparant en kan (heel) confronterend zijn.

Als het minder gaat/fout gaat dan dien je op zoek te gaan naar de oorzaak – gevolg. Het gevolg is wat je nu ervaart (wat er fout gaat) en waar je naar op zoek moet gaan is de oorzaak. Om de oorzaak te vinden dien je hetgeen fout is gegaan/gaat te analyseren en logica te gebruiken. 

Een goede analyse legt de oorzaken bloot van de fouten. En hier wordt het lastig!

Fouten maken, acceptatie en veranderen wat je kan veranderen

Kan je accepteren dat jij een fout hebt gemaakt en durf je hier je verantwoordelijkheid voor te nemen of niet? 

Of vecht je liever tegen de realiteit en klaag je liever over alle omstandigheden die tegen zitten?

Echte oplossingen komen alleen als je ook bereidt bent de verantwoordelijk te nemen voor de situatie waar je nu midden in zit. En verantwoordelijk nemen is iets anders dan schuldig zijn! Ik zeg nadrukkelijk niet dat het jouw schuld is! Er zijn genoeg situaties te bedenken waar jij niets aan kan doen en waar jij geen blaam treft. Maar tegelijkertijd heb jij nu wel te maken met de realiteit.

Alleen jij kan nu een besluit nemen om een positieve verandering aan te gaan brengen. En je neemt alleen een besluit als je ook je verantwoordelijkheid neemt.

Cirkel van invloed

Vanuit het boek de 7 eigenschappen van effectieve leiders kennen we het begrip de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. In het kort komt het er op neer dat er heel veel zaken zijn waarbij jij je betrokken voelt, zoals problemen op het werk, nu het COVID virus en de economische crises die hieruit voort vloeit. Er zijn echter maar een beperkt aantal zaken waar je ook invloed op hebt. Dit is jouw cirkel van invloed. Door je enkel te richten op die zaken waar je wel invloed hebt, vergroot jij je pro-activiteit enorm. En dit is wat effectieve leiders doen en wat jij ook kan doen. Focus je op zaken waar je wel invloed op hebt en breng een positieve verandering aan.

Hoe meer jij je richt op jouw cirkel van invloed, des te groter jouw cirkel van invloed ook wordt. Wanneer je goed zoekt zijn er altijd wel zaken waar jij invloed op kan uitoefenen, denk bijvoorbeeld aan:

 • Zaken die jij met jouw eigen gedrag kan beïnvloeden.
 • Problemen waar je tegen aanloopt en die jij via anderen (jouw team) kan beïnvloeden.
 • Het tonen van voorbeeld gedrag waarmee jij anderen weer positief beïnvloed.

Los de puzzel op

En het kan best een hele grote puzzel met heel veel stukjes zijn om het probleem waar je nu mee geconfronteerd wordt op te lossen. Accepteren en veranderen wat je kan veranderen is de aanpak die jou verder brengt.

Maar besef ook:

Er zijn problemen en er zijn kansen.

Er is eb en er is vloed.

Het is zo als het is. Als het eb is, is het geen vloed. Maar je weet ook dat het weer vloed wordt na eb. Dit zijn natuurwetten. Om de natuurwetten te begrijpen dien je analytisch te zijn en niet emotioneel. Emoties zijn ook belangrijk en dien je in te zetten op de doelen stellen reis, maar niet in de probleem analyse fase.

Analyse leidt tot de oplossing van de puzzel.

Doelen bereiken en vertrouwen krijgen in het bereiken van jouw doelen vraagt om de juiste hulpmiddelen. Een gebouw bouwen is onmogelijk zonder de juiste hulpmiddelen. Zonder een tekening van het gebouw, begint een bouwbedrijf niet met het bouwen. Net als een bouwer een tekening nodig heeft, heb jij een kaart nodig om jouw doelen te bereiken. Een kaart hebben geeft vertrouwen in het bereiken van doelen.

Accepteren en veranderen wat je kan veranderen lost de puzzel wel op.

Vechten tegen de realiteit en emotioneel worden leidt tot meer chaos en zorgt er niet voor dat de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Boos/kwaad worden doet de puzzelstukjes echt niet op hun plaats vallen, maar eerder zoekraken. Accepteren en veranderen wat je kan veranderen lost de puzzel wel op.

De puzzel oplossen vergt een plaatje. Je moet weten hoe de puzzel eruit ziet om de stukjes van de puzzel op de juiste plaats te kunnen leggen. Je kan de puzzel met behulp van een helder plaatje zelf oplossen. 

Jij kan ook samen de puzzel oplossen met iemand die de puzzel al een paar keer heeft opgelost en je stap voor stap kan uitleggen wat je moet doen om de puzzel effectief op te lossen. 

Als jij de confrontatie met de realiteit bent aangegaan, als jouw resultaten onder druk staan en/of je baan op het spel staat en jij verantwoordelijkheid hiervoor wil nemen om een positieve verandering te gaan aanbrengen, dan wil je misschien beginnen met het ontwikkelen van een nieuwe toekomst visie.

Focus op jouw visie

Accepteren en veranderen wat je kan veranderen lost de puzzel wel op als jouw focus gericht is op jouw Persoonlijke Visie.

Een visie is net als het plaatje voor de puzzel, de oplossing om alle persoonlijke puzzelstukjes die onder andere bestaan uit jouw kwaliteiten, vaardigheden, voorkeuren, persoonlijke waarden en de rollen die je vervult op de juiste plek voor jou neer te leggen.

Je visie wordt dan het middel om telkens een volgende stap te zetten in je leven en stap voor stap voorwaarts te blijven bewegen. Een grote visie maakt het mogelijk voor je om vooruit te gaan in het leven in plaats van een stap terug te doen. 

En ook dan zal je nog steeds eb en vloed in je leven blijven ervaren. Alleen kan je dan zowel eb als vloed accepteren omdat je en bij eb, en bij vloed plezier, enthousiasme en energie ervaart, omdat je dit als uitgangspunt hebt genomen bij het formuleren van jouw visie.

Als je jouw puzzel wilt oplossen samen met De Doelen Stellen Gids, dan kan je mijn nieuwe boek aanschaffen.

Welke stap kan jij nu nog meer gaan zetten?

Begin met het formuleren van jouw visie. Hoe je dit doet lees jij in mijn boek.

Winstgevend jaarplan schrijven en meer flow ervaren

Creëer een heldere inspirerende visie, maak een strategisch jaarplan en zorg voor alignment. En je gaat meer flow ervaren.

Waarschijnlijk weet jij al dat flow die staat van bewustzijn is, waarin wij onze beste prestaties leveren en ons op ons best voelen. We hebben allemaal wel van deze momenten in ons leven ervaren. Momenten waarop je volledig in het nu bezig was met een activiteit, waar je geen besef meer van tijd had en ook je beste prestaties leverde. Ik leer je te ‘spelen’ met een winstgevend jaarplan, want het moet niet op werken gaan lijken.

Wij helpen jou bij het maken en creëren van jouw eigen heldere inspirerende visie. Want zonder visie geen flow. 

Ga business doelen bereiken vanuit een heldere inspirerende visie, ervaar meer vitaliteit en flow en verdubbel jouw resultaten. 

Doe het en geniet van de reis. 

Missie/Visie/Ambities

De Doelen Stellen Gids


Jeroen Langeveld (1966) begeleidt als lid van het managementteam van Scheybeeck de ondernemingen bij veranderingstrajecten, strategie bepaling en turnarounds. Hij is mede-initiator van de Scheybeeck Academy, waarbinnen 
een 2-jarig leertraject voor ambitieuze talentvolle medewerkers wordt aangeboden. Het leertraject is gericht op een verdere opleiding en versterking van diverse vaardigheden op het gebied van management en leiderschap.

 

Doelen Stellen Gids
Jeroen LangeveldVitaliteit is mijn hoogste waarde.

Energie/Vitaliteit zijn voor mij de belangrijkste aspecten van succes –  er zijn nu eenmaal geen dode top performers. Voor zelfs minimale prestaties moet je over voldoende energie beschikken. Voor top prestaties moet je vitaal zijn! Als je niet over de energie beschikt die nodig is om te doen wat gedaan moet worden, zal je nooit jouw potentieel kunnen vervullen en jouw inspirerende visie kunnen realiseren en jouw missie gaan vervullen. Zo simpel is het. 

Specialisaties Doelen Stellen Gids

Doe het, geniet van de reis en blijf zoeken naar manieren om betere resultaten te behalen! 

Kernwaarden van De Doelen Stellen Gids

Telefoon: 06 51 32 83 84

Mail: Jeroen@DoelenStellenGids.nl

Tijdelijke Actie - Gratis lidmaatschap ledengedeelte als je nu mijn boek bestelt


Boek – Doelen bereiken vanuit een visie is met de thuiswinkel waarborg te bestellen bij Boekenbestellen.nl

Bestel mijn boek door op de bestellen knop te klikken. Jij wordt dan doorverwezen naar de site van Boekenbestellen.nl, waar jij in een beveiligde omgeving kan afrekenen en het boek direct toegezonden krijgt via post.nl 

Maak succes voorspelbaar

Winstgevend jaarplan schrijven op het ledengedeelte

Wat ga jij doen op het ledengedeelte?

Jij gaat in 20 minuten per dag gedurende 60 dagen jouw eigen winstgevend jaarplan schrijven en jouw resultaten verdubbelen binnen 3 jaar. 

En ik help jou op het ledengedeelte om dit te realiseren. Ik leer je te ‘spelen’ met een winstgevend jaarplan, want het moet niet op werken gaan lijken.

Wat zijn de voorwaarden?

 1. Bestel mijn boek vanaf maandag 15 augustus bij boekenbestellen.nl waar jij in een beveiligde omgeving kan betalen met Ideal – PayPal – Visa -Mastercard en ook met een overboeking.
 2. Stuur mij een mail met jouw aankoopbewijs van mijn boek plus jouw naw gegevens.
 3. En ik geef jou 3 maanden lang gratis toegang tot het leden gedeelte.

Vol = Vol (maximaal 15 leden) Je leest hier meer over deze tijdelijke actie.

Missie van de ledensite Doelen Stellen Gids:

Een zo hoog mogelijke kwaliteit en service leveren op het gebied van business doelen bereiken vanuit een visie, tegen een zo laag mogelijk tarief als mogelijk is.

Specialisaties:

  1. Winstgevende jaarplannen (inclusief inspirerende heldere visie).
  2. Flow ervaren.
  3. Doelen Stellen navigatie met de doelen stellen gids navigator.

Nader kennismaken, begin hier:

Privé:

Begin met de juiste vragen te stellen en ontwerp een levensplan.

Zakelijk:

Begin met het Jaarplan Traject, de basis voor betere bedrijfsresultaten en download het jaarplan sjabloon.

Blogs:

Lees onze blogs.

Vergeet niet ons gratis ebook te downloaden.

Klik op ons gratis ebook en je wordt doorverwezen naar de site van enormail, waar jij je mailadres kan invullen en vervolgens direct het boek kan downloaden.

“Een visie creëert mogelijkheden en een visie verandert hoe je naar dingen kijkt. Het verandert je denkpatronen en je gaat kansen en mogelijkheden ontdekken. En daarom zouden we altijd visies moet blijven creëren, want dan blijven wij ook altijd leren en dus groeien”.

Ontbreekt de drive binnen jouw team? 

Ontbreekt dan misschien ook een inspirerende heldere visie?

De beste teams hebben een interne drive en ook een gemeenschappelijke visie!