Categorieën
Stap 5 - Betaal de prijs en onderneem actie

Actie ondernemen is noodzakelijk

Actie ondernemen is noodzakelijk

Actie ondernemen is noodzakelijk

Actie ondernemen is noodzakelijk en een essentiële stap in  het doelen stellen proces.

Alles begint met een intentie, maar als het slechts bij een intentie blijft dan ga je nooit je doel realiseren. Vanuit een intentie ga je jouw doel goed voorbereiden.

Een goede voorbereiding maakt hierbij het verschil.
Intenties creëeren synchroniciteit en co-creatie en intenties zijn net zo belangrijk als actie ondernemen. Het een kan niet zonder het ander.
Alles begint met een gedachte en van daaruit ga je actie ondernemen.

Niet alleen je gedachten en gevoelens dienen congruent te zijn met je doel, maar natuurlijk ook de acties die je onderneemt. Congruent handelen wil zeggen dat je denkt, voelt en doet alsof je doel al gerealiseerd is.

Actie ondernemen is noodzakelijk.

Doordat jij je doelen goed hebt voorbereid beleef je plezier aan de reis zelf. Je hebt zelf de randvoorwaarden geschapen om plezier te ervaren. Plezier is een essentieel onderdeel van je ontwerp – van je stappenplan – geweest in de voorbereiding.

Doordat je plezier aan de reis zelf beleeft is er ook geen enkele reden om niet in actie te komen. Actie staat gelijk aan plezier ervaren.

Hoe meer actie, des te meer plezier!

Niet voor niets associeren wij doelen stellen met skiën.

Net als bij skiën gaat het niet om de bestemming, maar juist om de reis, om de afdaling. Het plezier zit hem in de afdaling en niet in het aankomen in het dal. Als je geen plezier aan de afdaling zelf beleeft, omdat je bijvoorbeeld een zware val maakt, dan beleef je ook geen plezier als je in het dal aankomt. Actie ondernemen is noodzakelijk.

Alleen een intentie hebben om te gaan skiën en vervolgens niet gaan skiën, brengt je niet op de bestemming en geeft je ook geen plezier tijdens de afdaling.

Blijf niet wachten.

Als je denkt dat op een morgen alle problemen ineens opgelost zullen zijn, dan kan je weleens teleurgesteld raken.

Actie ondernemen is noodzakelijk.

  • Wacht niet tot 1 januari om met je goede voornemens te starten.
  • Pas reageren als de nood hoog is betekent vaak dat de nood al te hoog is geworden. Wacht dit moment niet af. Onderneem zelf actie als je hier aanwijzingen voor krijgt.
  • Vergroot je cirkel van invloed. Focus op datgene waar jij wel invloed op hebt en invloed op kan uitoefenen.
  • Neem je eigen verantwoordelijkheid. De schuld geven aan de omstandigheden lost niets op en ontneemt jou van jouw kracht.
  • Feedback krijg je vanzelf en bijsturing is altijd mogelijk en zelfs noodzakelijk.

Hoe groter je enthousiasme is, des te meer energie je ook hebt om actie te ondernemen. Het doen zelf geeft je energie in plaats van dat dit energie kost.

Als je geen plezier aan de reis zelf beleeft, dan kost het je energie en dus is het logisch dat je dan ook geen zin hebt om in actie te komen.

Als je doelen stelt vanuit je eigen kracht en uniekheid dan is er automatisch sprake van passie en flow en bezit je een overvloed aan energie.

Leer NEE te zeggen

Dat kan wel betekenen dat je moet leren om nee te zeggen tegen bepaalde zaken waar je geen plezier aan beleeft en deze zaken dus ook in het ontwerp van je doel of jaaropdracht dient uit te sluiten.

Vaak is het zo dat je veel plezier beleeft aan activiteiten waar je goed in bent en waarmee je dus automatisch ook successen mee boekt.

Wanneer wij succes ervaren dan geeft dit ons veelal ook weer plezier.

Dit is een versterkende cirkel.

Plezier ==> succes ==> energie

Meer plezier ==> meer succes ==> meer energie etc.

Dit is ook voor jou mogelijk, maar dan dien je wel te borgen dat je doelen stelt waaraan je plezier beleeft.

Het kan ook anders, vergelijk deze versterkende cirkel nu met onderstaande verzwakkende cirkel:

Je krijgt een opdracht van een ander en die ga je klakkeloos uitvoeren, terwijl je er tegenop ziet en zelf ook nooit vrijwillig voor deze opdracht zou hebben gekozen.

Geen plezier ==> geen succes ==> geen energie ==> nog minder plezier ==> nog minder succes ==> nog minder energie etc.

Doelen stellen betekent dat je iets wil realiseren, bereiken, ervaren, ontwikkelen en/of bezitten wat je nu nog niet hebt. Door doelen te stellen waar je plezier aan de reis zelf beleeft, ga je doelen ook realiseren.

Ook dan geldt ‘actie ondernemen is noodzakelijk’ en stapje na stapje lukt het wel.

error: Content is protected !!