Beter omgaan met veranderingen

Beter omgaan met veranderingen is niet moeilijk, maar wel belangrijk.

Het tempo van veranderingen is de laatste jaren enorm toegenomen. En trendwatchers zijn het over 1 ding eens met elkaar. Het tempo van veranderingen gaat alleen maar verder toenemen de komende jaren.

Of je nu wil of niet, je zal mee moeten gaan met deze veranderingen. Heel veel mensen lopen vast omdat ze niet mee willen/kunnen gaan met de veranderingen. En dan ontstaan uitdagingen en problemen omdat men zich niet aanpast. Veel te lang wordt gewacht met het bijsturen van de eigen houding, denkwijze en gedrag. En dus ga je door op een manier die jou geen oplossingen brengt en je vroeg of laat helemaal vastzet.

Maar wanneer jij wel in staat bent om jouw houding en mindset t.a.v. veranderingen te wijzigen, dan wordt omgaan met veranderingen veel eenvoudiger.

De meeste mensen houden niet van veranderingen

De meeste mensen houden niet van veranderingen zoals de grafiek duidelijk maakt. Een portie ambitie en de bereidheid om uitdagingen aan te gaan hoort er dus ook bij. En ja het kost tijd en energie … maar blijven hangen in de weerstand kost nog veel meer energie …. toch?

Darwin gaf al aan dat evolutie een onstuitbaar aanpassingsproces aan een voortdurend veranderende omgeving is

Dus de wereld en jouw omgeving veranderen continu.

 • Hoe ga jij om met veranderingen?
 • Ben jij in staat om je aan te passen?
 • En heb je een proces en strategie om met veranderingen om te gaan?

Doelen bereiken vergt een stap voor stap aanpak en methodologie, een visie, de juiste mindset en een stevige fundatie. De betere resultaten volgen dan aansluitend. Resultaten zijn belangrijk! Wat ook belangrijk is? Dat jij in jouw kracht gaat staan!

Beter omgaan met veranderingen

Veranderingen zijn de enige constante, of we deze veranderingen nu wel willen of niet willen.

Wil jij beter leren omgaan met veranderingen?

Wil jij dat veranderingen gaan plaatsvinden?

Dan is de kans vrij groot dat jij deze gewenste veranderingen zelf – proactief – in gang zal moeten gaan zetten. Je zal eerst moeten bepalen wat je wel wil in plaats van te blijven roepen wat je niet wil. En als je weet wat je wilt, dan wordt het eenvoudig om een doel hieruit af te leiden.

De meeste mensen houden niet van veranderingen en veranderen dus ook niet … of komen veel te laat tot dit inzicht. Zij blijven vasthouden aan wat ze hebben en wat ze al bereikt hebben … en klampen zich hieraan vast om dit vooral niet te verliezen. En in het beste geval verlies je niet … maar winnen doe je zeker niet met deze strategie.

Niet willen omgaan met veranderingen

Misschien herken je deze mensen wel? Mensen, collega’s, vrienden die het volgende denken … en hun gedachten soms zelf naar elkaar uitspreken:

 • Het waait wel over.
 • Ook deze keer stopt de ingezette veranderingen vanzelf wel weer.
 • Als we tegenwerken dan krijgen we de oude situatie wel weer terug.
 • Vroeger was alles beter.

En dan heb je ook van dichtbij ervaren dat uiteindelijk deze mensen altijd de strijd verliezen. Weerstand tegen veranderingen kost hen uiteindelijk altijd de kop. Weet dit, onthoudt dit en laat dit jou niet gebeuren. Beweeg mee met de stroom als je synchroniciteit wil ervaren.

Weerstand kost jou heel veel energie

Ga je in de weerstand modus dan ga je een strijd aan die je niet kan winnen. Weerstand kost zo enorm veel energie, het is zo onnatuurlijk om tegen de stroom in te blijven zwemmen … niemand houdt dit vol … ook jij niet. Vroeg of laat geef je op.

 • Hoe uitgeput ben je dan?
 • Hoeveel energie heb je dan nog over om wel een verandering in te zetten?
 • En heb je dan nog werkelijk een keuze?

Misschien heb jij ook wel te lang gewacht met het veranderen van jouw houding, mindset en acties?

Wil jij betere resultaten behalen? Actie = Reactie.

Kom je er nu achter dat je geen andere keus meer hebt en je moet veranderen, omdat:

 • De resultaten misschien wel zwaar tegenvallen.
 • Jij verlies maakt met je bedrijf.
 • Jij je baan kwijt bent.

Bepaal wat je echt wil

Elke keuze die je maakt geeft je meer energie of minder energie, brengt je dichter bij jouw doelen of verder weg vandaan van jouw doelen.

Ga niet stug door met iets waarvan je diep van binnen weet dat dit niet de juiste richting voor jou is.

Wacht niet totdat je met je rug tegen de muur staat. 

Iets kan goed zijn, maar het kan altijd beter. Sterker nog, als je het niet beter maakt wordt het automatisch slechter.

Dus als je niet bezig bent met winnen ga je na verloop van tijd automatisch verliezen. Actie = Reactie.

Zonder het toevoegen van energie ontstaat er automatisch verval en chaos.

Je hoeft er helemaal niets voor te doen!

Hoe ik dat bedoel?

Heel simpel, ruim je kamer, keuken of kantoor een maand lang niet op en het wordt vanzelf vies en stoffig. Het vergt een actieve inspanning om verval en viezigheid te voorkomen.

En dat geldt niet alleen voor je kamer of keuken!

 • Het vergt eveneens een constante actieve inspanning om verval en chaos (ook binnen jouw bedrijf!) te voorkomen.
 • Lever je deze actieve inspanning niet, dan krijg je automatisch te maken met verval en chaos in processen, kwaliteit en kwantiteit en onrust
 • Het gevolg laat zich raden … slechtere RESULTATEN.

Doelen bereiken en entropie

Dit verval, deze chaos heeft een naam in de natuurkunde. Men noemt dit entropie.

Entropie blijkt heel moeilijk voorspelbaar te zijn, ook voor natuurkundigen. Men heeft het over waarschijnlijkheid, complexiteit en chaos en deze begrippen zijn niet bepaald smart.

Iedereen kan leren omgaan met veranderingen … als je bereidt bent om iets nieuws te leren. Meer is niet nodig. Het begint met de bereidheid om iets nieuws te leren … en dan de tijd en energie erin te stoppen om datgene wat je moet leren je eigen te maken. En na een dag of 70 -100 heb jij de basis eigen gemaakt. De enige vraag die jij moet beantwoorden is of je bereidt bent om 70 -100 dagen te investeren om een nieuwe routine aan te leren?

error: Content is protected !!