Motivatie en doelen bereiken

Motivatie en doelen bereiken.

De fundatie voor het bereiken van doelen is om iets doen waar je energie van krijgt.

Motivatie en doelen bereiken

Ambitieuze doelen vergen een grote inspanning en – in de meeste gevallen – kost het ook heel veel tijd om deze doelen te realiseren.

Bovendien weet je nooit 100% zeker dat je succesvol gaat zijn. 

En wat je niet wil is dat je jarenlang doelen najaagt om er uiteindelijk achter te komen dat:

  • Het je heel veel tijd en energie heeft gekost.
  • Het je niet gelukt is om jouw doel te bereiken.
  • Jij geen energie van het hele traject hebt gekregen.
  • Jij ook nog eens geen plezier aan de acties hebt beleefd.

Motivatie en doelen bereiken

Het is niet erg om hard en lang te werken aan jouw doelen, je te blijven verbeteren, te trainen en pijn te lijden … mits je energie hiervan krijgt. Zolang je vitaal bent en blijft van de acties die je onderneemt, dan voel jij je goed … ongeacht de tegenslagen die je op je pad vindt. Is het makkelijk? Nee, dat is het niet, maar waarom moet iets makkelijk zijn? 

Waarom zou je geen grote uitdagingen aan willen gaan? 

En een ambitieuze visie najagen is een grote uitdaging en vergt veel motivatie. Het is niet erg om hard en lang te werken, maar alleen maar hard werken houdt niemand vol op de lange termijn. Op een gegeven moment moet er momentum ontstaan, moet er sprake zijn van belangrijke stappen voorwaarts en successen. Dit lukt jou alleen als jij jouw beste prestaties levert en je op je best voelt.

Motivatie en doelen bereiken plus flow

Flow is de beloning

Dit roept de vraag op “wanneer lever jij jouw beste prestaties en wanneer voel jij je op je best?”.

Wij hebben allemaal wel van die momenten in ons leven gehad waarop wij onze beste prestaties leverden en ons op ons best voelden. 

Deze bewustzijnsstaat waarin jij je beste prestaties levert en je op je best voelt noemt men de flow staat.

Dit zijn die momenten waarop je volledig in het nu bezig was met een activiteit, waar je geen besef meer van tijd had en ook je beste prestaties leverde en je dus op je best voelde.

Denk eens terug aan een moment waarop jij flow hebt ervaren?

Heb je een activiteit voor de geest kunnen halen? Misschien was je aan het werk, was je aan het sporten of was je een puzzel aan het oplossen?

Vraag je nu af: “was ik in flow bezig met motivatie?”. 

In flow lijkt alles vanzelf te gaan. Je bent volledig in het nu en totaal gefocust op de actie die je op dat moment uitvoert. Je doet automatisch wat je moet doen, niemand hoeft jou te motiveren, je bent gemotiveerd omdat in de flow staat jij je op je best voelt en je beste prestaties levert.

Flow, energie en vertrouwen

In flow is er automatisch sprake van een hoog energieniveau en vertrouwen in jezelf en de omstandigheden. Om in flow te geraken dien je volledig gefocust te zijn op de activiteit zelf. Wat je niet doet is je afvragen wat anderen er van vinden, hoe het op je werk gaat of welke activiteiten morgen in je agenda staan.

Wanneer ben jij het meest gefocust?

Ben jij gefocust als je iets doet wat makkelijk is? Ben jij gefocust als je naar je werk rijdt, je ontbijt klaar maakt of je dagelijkse routine handelingen op je werk verricht?

Waarschijnlijk ben je totaal niet gefocust. 

Ben jij gefocust als je iets gevaarlijks doet, of iets wat moeilijk is of een presentatie moet geven waar heel veel van afhangt?

Waarschijnlijk ben je nu wel volledig gefocust?

Wat kunnen we hier van leren?

We kunnen hier van leren dat als wij ons beter willen voelen en betere prestaties willen leveren, wij heel bewust grotere uitdagingen kunnen gaan opzoeken. En groter in die zin dat het uitdagend is maar niet te uitdagend is. Hoeveel groter de uitdagingen mag zijn ten opzichte van de vaardigheden die jij bezit, verschilt van mens tot mens en heeft met de individuele risicotolerantie te maken.

Motivatie en doelen bereiken plus flow

Flow volgt focus

  1. De basisregel voor flow is dat flow volgt focus. Zonder focus is flow niet mogelijk. En daarom zijn afleidingen uit den boze. Afleidingen verbreken de focus en geen focus = geen flow.
  2. Om flow te bereiken heb je een focuspunt nodig. Bij de Doelen Stellen Gids gebruiken wij een visie om focus te behouden. Een visie met een aantal speerpunten, waaruit je een aantal heldere doelen afleidt om focus te behouden en zodoende überhaupt flow te kunnen bereiken.
  3. Flow beïnvloed de prestaties. In flow lever jij jouw beste prestaties en dit is wat jij wil. Jij wil natuurlijk vaker je beste prestaties leveren. 

Wil jij meer flow ervaren en meer je beste prestaties leveren en je op je best voelen?

Door meer flow momenten te ervaren vliegt je productiviteit door het dak. In de flow staat ben je kalm, totaal gefocust op jouw taak, zijn jouw prestaties veel hoger en kosten deze prestaties nauwelijks energie.

Onderzoek van McKinsey, Harvard en Deloitte geven een verbetering van de productiviteit van > 500% aan!

Ofwel je bereikt in 1 dag net zoveel als anderen in 5 dagen!

Als je ambitieuze doelen wil bereiken dan kan je niet om de flow staat heen.

En daarom heb ik een basis flow training gemaakt die jij nu kan volgen.

In deze training leer je alles over de basis beginselen van de flow staat zodat jij leert om bewust de flow triggers te gaan inzetten.

Wij helpen jou om op dagelijkse basis de juiste uitdagingen / vaardigheden balans op te zoeken, zodat jij stap voor stap steeds meer in de flow zone belandt en je beste prestaties levert.

Meer weten over de flow training en/of je aanmelden?

error: Content is protected !!