Categorieën
Stap 1 - Bepaal je doel

Een boek groeit en zet een volgende stap

Een boek groeit en zet een volgende stap … als je de ruimte hiervoor geeft.

Een boek groeit en zet een volgende stap

In de laatste week van december 2016 en de eerste week van 2017 heb ik de basis gelegd voor mijn nieuwe boek. Dit was voor mij de perfecte periode om dagen achter elkaar te schrijven.

Geen zon, geen droge wegen en dus absoluut geen fietsweer. In het voorjaar en in de zomer schrijf ik wel, maar zeker geen dagen achter elkaar en al helemaal niet dagen lang. Als de zon schijnt wil ik naar buiten, wil ik sporten, wil ik de natuur in en genieten van het mooie weer. Dan wil ik mijn racefiets pakken en lange tochten maken.

Maar in de herfst en de wintermaanden wil ik schrijven en maak ik tijd vrij om te schrijven. Het raamwerk van mijn nieuwe boek stond al vrij snel. Door aan een stuk te blijven schrijven kon ik meters maken en veel woorden op papier krijgen. En dat betekent ook dat ik niet te kritisch ben op hetgeen ik schrijf want dan kan ik geen meters maken en raak ik ook nooit in een schrijf flow.

De ruwe vorm krijg ik dan vrij snel op papier en daarmee ligt er in basis een boek. Het grote plaatje ligt dan voor mij, maar het is verre van af en in ben dan ook verre van tevreden over het eindresultaat.

Verbeteringen aanbrengen

En dan breekt er een hele lange periode aan van verbeteringen aanbrengen.

Verbeteringen op basis van de feedback die ik vraag en krijg en als gevolg van nieuwe ideeën die blijven opkomen. Alles wat je aandacht geeft dat groeit en dat geldt zeker ook voor een nieuw doelen stellen boek.

Een boek schrijven is een intens proces en dat betekent voor mij dat heel veel van mijn aandacht uitgaat naar mijn nieuwe boek. En doordat ik veel aandacht geef aan mijn boek krijg ik nieuwe ideeën en verbeteringen aangereikt.

Deze ideeën en verbeteringen verwerk ik in het boek en vervolgens kunnen hier zomaar uit het niets, nieuwe hoofdstukken ontstaan. Hoofdstukken en onderwerpen die ik vooraf niet op mijn netvlies had staan en dus ook in de eerste ruwe versie ontbraken. En dit boek vormt dan meteen de basis voor de nieuwe workshops doelen stellen en doelen bereiken voor de Scheybeeck Academy.

Een boek groeit en zet een volgende stap, als je de ruimte hiervoor geeft en neemt.

Het wordt beter, het gaat prettiger lezen en het wordt waardevoller. Een boek groeit en zet een volgende stap als ik er mijn aandacht aan geef. En dit is een mooi proces om van dichtbij mee te maken.

Maar ook zijn er weken dat ik nul aandacht geef aan mijn boek. Dan heb ik te maken met andere projecten die mijn aandacht vragen en waar ik al mijn aandacht aan dien te schenken. Waarom? Omdat deze projecten op dat moment belangrijker zijn, meer urgent zijn. En wil ik deze projecten goed afronden dan zal ik ook hier weer al mijn aandacht aan dienen te geven. Met afleidingen en urgenties hebben we nu eenmaal allemaal van tijd tot tijd te maken.

De laatste weken ben ik weer veel bezig met het aanbrengen van verbeteringen, versterkingen en schrijf ik zelfs nieuwe hoofdstukken die nu zijn uitgemond in een nieuw deel binnen het boek. Er is nu een deel 1 en een deel 2 die elkaar in mijn ogen enorm versterken. Een boek groeit en zet een volgende stap en wordt beter, waardevoller en fijner om te lezen

Was mijn eerste streven om het boek voor de vakanties gereed te hebben, mijn streven is nu om het dit jaar gereed te hebben en ik lig goed op schema.

Elk SMART doel heeft een einddatum, en soms moet je een deadline gewoon halen, maar niet altijd. Tijdsdruk en creativiteit staan in mijn beleving haaks op elkaar. Ik geniet van het proces zelf. Ik beleef plezier aan het schrijven zelf. En het eindresultaat wordt beter. Een boek groeit als je de tijd neemt en geeft om het boek te laten groeien.

Update 2 januari 2018

Was mijn streven op 9 oktober 2017 nog om mijn nieuwe boek ultimo 2017 afgerond te hebben, deze deadline ga ik niet halen.

Opnieuw is het boek gegroeid. Niet met een paar bladzijden, niet met een nieuw hoofdstuk, maar met een heel nieuw deel. Er was een deel 1 en een deel 2, maar er ontbrak nog een goede overgang van deel 1 naar deel 2 …. bij nader inzien.

Nieuwe ideeën begonnen te stromen, woorden vloeiden op papier en al snel vormde zich een nieuw deel 2, waardoor mijn nieuwe boek nu uit 3 delen gaat bestaan.

Mijn nieuwe boek gaat o.a. meer gedetailleerd in op de 8 stappen van het doelen proces. De basis van deze 8 stappen deel ik hier met je.

Het eindresultaat

error: Content is protected !!