Jaardoelen uit het jaarplan realiseren

Hoe kan je jaardoelen uit het jaarplan realiseren?

Jaardoelen uit het jaarplan realiseren Uiteindelijk wil iedereen zijn jaardoelen uit het jaarplan realiseren. Ook willen we allemaal meer succes, wat succes dan ook voor ons betekent. Iedereen geeft zijn eigen betekenis aan het woord succes en zal ook daar ook zijn eigen beelden bij vormen. Maar hoe kan je jaardoelen uit het jaarplan realiseren en de gap overbruggen?

Je weet van tevoren dat bij elk ambitieus doel dat je stelt, dat je hierbij een ‘gap’ zoals wij dat noemen dient te overbruggen. Ambitieus wil nu eenmaal zeggen dat je het niet eerder gedaan hebt. En dus weet je niet precies wat je allemaal gaat tegenkomen op de doelen stellen reis. Het kan zo maar zijn dat je  met tegenslagen te maken krijgt. Ook kan je tijdens de reis achter komen dat je helemaal niet meer zo zeker van je zaak bent of je doel wel haalbaar is. De twijfel en onzekerheid kan toeslaan en misschien krijg je wel de neiging om de handdoek in de ring te gooien.

Jaardoelen uit het jaarplan realiseren en de gap overbruggen betekent dat je meer bewustzijn dient te ontwikkelen. Je zal je huidige overtuigingen, percepties en gewoonten dienen te veranderen om ook andere uitkomsten te gaan ervaren. Veelal staan onbewuste gedachten, overtuigingen en automatische handelingen je hierbij in de weg. Alleen wanneer je meer bewust wordt, kan je hier zicht op krijgen en deze belemmeringen wegnemen.

Jaardoelen uit het jaarplan realiseren en de gap overbruggenHoe kan je jaardoelen uit het jaarplan realiseren en de gap overbruggen?

Nodig zijn in ieder geval sterke “waaroms” en een win‐win‐win. Dus inclusief een dikke win voor jezelf!

Eerst bepaal je wat je gaat doen, gebaseerd op waarom je dit wil doen. Je intentie komst eerst.

Je intentie geeft constant de juiste richting aan.

Bijvoorbeeld: Je intentie is om op een gezonde manier de de hele marathon uit te lopen. Je doel is de finishlijn van de marathon.

Door je intentie duidelijk voor ogen te hebben en te houden worden doelen ook geen doel op zich. Natuurlijk wil je de hele marathon uitlopen, maar als je intentie is om dit op een verantwoorde en gezonde manier te doen, dan ga je niet ten koste van alles de marathon ook uitlopen.
Je intentie is dus breder dan alleen je SMART doel en geen doel op zich. Het doel heiligt hierbij niet de middelen.

Hoe kan je jaardoelen uit het jaarplan realiseren?

 • Wat zou je doen als je weet dat je niet zou kunnen falen?
 • Zou je het anders aanpakken als  er geen weerstand en tegenslagen zouden zijn?
 • Hoe zou je leven er dan uitzien?

Schrijf voor jezelf eens op wat je dan aan het einde van het jaar allemaal gerealiseerd zou hebben. Maak eens een grote lijst van de successen die je dan verwacht. Je bewuste intentie vormt de basis van je verlangen, commitment, vertrouwen en geïnspireerde actie.

Hoe groter je motieven zijn, des te meer overtuigende actie zal je ondernemen.
En als je een beeld van de eindrealisatie kan vormen dan geeft dit vertrouwen in de haalbaarheid van je doel. Daarom maken we de jaaropdracht ook zou smart mogelijk. Alleen dan kan je een beeld van de eindrealisatie vormen.

Tips voor het selecteren van een jaardoel uit het jaarplan

De volgende tips helpen je bij het bepalen van je intentie en het definiëren van jouw jaardoel.

 • Kies een doel wat aansluit bij je top 5 interesses die je je hele leven zou willen blijven doen.
 • Focus je meer op de ervaring die jij gaat opdoen dan op de realisatie. Geniet van de doelen stellen reis zelf.
 • Kies derhalve voor een activiteit die jij leuk vindt om te doen, waar je plezier aan beleeft, enthousiast over bent en energie van krijgt.
 • Besteed elke dag een klein beetje tijd aan jouw doel, omdat je het leuk vindt om te doen.
 • Stel jezelf tot 5 keer de ‘waarom’ vraag, zodat je helder op je netvlies hebt staan ‘waarom’ en ‘waarvoor’ je het doet.
 • Schrijf de win-win-win op, dus ook de win voor jezelf.

Maak een plan op hoofdlijnen – Wat, Waarom, Hoe.

De “hoe” volgt vanzelf vanuit je intentie en doel. Eerst de wat, dan de waarom en vervolgens volgt de hoe. Een plan op hoofdlijnen geeft vertrouwen en overzicht en daarom maken we een plan op hoofdlijnen. Dit plan hoeft niet perfect te zijn. Je gaat op zoek naar een aantal milestones of subdoelen. Deze substappen hebben een doel! Ze geven je progressie aan, ze geven je successen aan, ze laten zien dat je goed bezig bent om je doel te realiseren.

Een plan op hoofdlijnen maakt feedback mogelijk. Zolang je met gezond verstand blijft bijsturen op de feedback die je constant krijgt dan ga je jaaropdrachten realiseren en de gap overbruggen.

Succes gegarandeerd

Met de juiste acties, in de juiste volgorde, vanuit de juiste intentie ondernomen, en op het juiste moment uitgevoerd is succes gegarandeerd.

De Doelen Stellen Gids – nieuwe boek

In mijn boek – De Doelen Stellen Gids – krijg jij een methode aangereikt om goed met veranderingen om te kunnen gaan en betere resultaten te behalen. Hoe ga je dit aanpakken? Wat jij gaat doen is:

 • Een inspirerende visie formuleren waar je 100% vertrouwen in hebt.
 • De speerpunten bepalen om jouw inspirerende visie te realiseren.
 • Actie ondernemen om een jaardoel (een echte doorbraak!), te bereiken waarmee je een speerpunt van jouw visie realiseert.
 • Overzicht gaat krijgen.
 • De rust bewaren.
 • Meer plezier, enthousiasme en energie gaat ervaren.

Je leest er meer over op de Maak Succes Voorspelbaar en Business Doelen Bereiken.

Wie ben ik? Ik ben Jeroen Langeveld, auteur van De Doelen Stellen Gids en hier vertel ik meer over mezelf.