Hoe kan je jaardoelen uit het jaarplan realiseren?
Uiteindelijk wil iedereen zijn jaardoelen uit het jaarplan realiseren. Ook willen we allemaal meer succes ervaren. Daarbij heeft succes voor iedereen een andere betekenis. Persoonlijke en bedrijfswaarden spelen hierbij een sleutelrol. Waarbij je ook een duidelijke omschrijving formuleert wat deze waarden voor jou betekenen.
Jaardoelen uit het jaarplan realiseren = win-win-win
- Jij pakt immers iets op wat goed is voor het bedrijf waarvoor je werkt.
- En wat goed is voor jouw groei en ontwikkeling.
- En waarmee jij invulling geeft aan de organisatie- en persoonlijke visie. Invulling geven aan een visie betekent dat alle stakeholders hier beter van worden.
Hoe kan je jaardoelen uit het jaarplan realiseren en de gap overbruggen?
Je weet van tevoren dat bij elk ambitieus doel dat je stelt, dat je hierbij een ‘gap’ zoals wij dat noemen dient te overbruggen. Ambitieus wil nu eenmaal zeggen dat je het niet eerder gedaan hebt. En dus weet je niet precies wat je allemaal gaat tegenkomen op de doelen stellen reis. Het kan zo maar zijn dat je met tegenslagen te maken krijgt.
Ook kan je er tijdens de doelen stellen reis achter komen dat je helemaal niet meer zo zeker van je zaak bent. Je voelt angst, onzekerheid en bent misschien zelfs wel bezorgd.
Je vraagt je af of jouw doelen nog wel haalbaar zijn? De twijfel en onzekerheid zijn dan toegeslagen. Misschien krijg je wel de neiging om de handdoek in de ring te gooien?
Om dit te voorkomen hebben wij:
- Een stap voor stap systeem ontwikkeld om doelen te bereiken.
- Zetten wij nieuwsgierigheid om in passie en zetten jouw meest belangrijke waarden centraal. Passie zetten wij vervolgens om in een heldere inspirerende visie zodat het eenvoudig wordt om geïnspireerde acties te gaan ondernemen.
Starten wij met een levensplan en een inspirerende visie.
Creëren wij doorbraken door duidelijke speerpunten te benoemen om de visie te realiseren.
- Creëren wij alignement en een win-win-win.
- Laten wij jou altijd vanuit jouw sterktes werken en zetten jou in jouw kracht.
- Zetten wij de reis zelf centraal en laten jou kennis maken met synchroniciteit.
- Leren wij je anders te gaan kijken naar veranderingen.
- Coachen wij de deelnemers naar de eindstreep.
- Laten wij de deelnemers kennis maken met de flow-triggers.
Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam.
Jaardoelen uit het jaarplan realiseren en de gap overbruggen betekent het leertraject van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam doorlopen. Je zal je huidige overtuigingen, percepties en gewoonten dienen te veranderen om ook andere uitkomsten te gaan ervaren. Veelal staan onbewuste gedachten, overtuigingen en automatische handelingen je hierbij in de weg. Je Mindset is hierbij doorslaggevend.
Alleen wanneer je meer bewust wordt, kan je hier zicht op krijgen en deze belemmeringen wegnemen. Je doorloopt hierbij de 4 leerstadia en vergroot je kansen op succes enorm.
Jaardoelen uit het jaarplan realiseren en sterke “waaroms”.
Nodig zijn sterke “waaroms” en een win‐win‐win. Dus inclusief een dikke win voor jezelf!
Eerst bepaal je wat je gaat doen, gebaseerd op waarom je dit wil doen. Je intentie komst eerst.
Je intentie geeft constant de juiste richting aan. Jouw intentie maak je concreet in een inspirerende visie.
Bijvoorbeeld: Je intentie is om op een gezonde manier de de hele marathon uit te lopen. Je doel is de finishlijn van de marathon.
Door je intentie duidelijk voor ogen te hebben en te houden worden doelen ook geen doel op zich. Natuurlijk wil je de hele marathon uitlopen, maar als je intentie is om dit op een verantwoorde en gezonde manier te doen, dan ga je niet ten koste van alles de marathon ook uitlopen.
Je intentie is dus breder dan alleen je SMART doel en geen doel op zich. Het doel heiligt hierbij niet de middelen. Door je meest belangrijke waarden centraal te zetten sluit je dit uit.
Hoe kan je jaardoelen uit het jaarplan realiseren?
- Wat zou je doen als je weet dat je niet kan falen?
- Zou je het anders aanpakken als er geen weerstand en tegenslagen zouden zijn? Moet je misschien anders kijken naar weerstand? Is weerstand misschien wel een signaal voor jou?
- Kan je onzekerheid een plaats geven in jouw leven?
- Hoe zou je leven er dan uitzien? Wat is jouw grootste visie?
Schrijf voor jezelf eens op wat je dan aan het einde van het jaar allemaal gerealiseerd zou hebben. Maak eens een grote lijst van de successen die je dan verwacht. Noteer vooral ook de successen die je dagelijks hebt bereikt.
Je bewuste intentie vormt de basis van je verlangen, commitment, vertrouwen en geïnspireerde acties.
Hoe groter je motieven zijn, des te meer overtuigende actie zal je ondernemen.
En als je een beeld van de eindrealisatie kan vormen dan geeft dit vertrouwen in de haalbaarheid van je doel. Daarom maken we de jaaropdracht ook smart en starten wij met een visie. Alleen dan kan je een beeld van de eindrealisatie vormen.
Tips voor het selecteren van een jaardoel uit het jaarplan
De volgende tips helpen je bij het bepalen van je intentie en het definiëren van jouw jaardoel.
- Kies een doel wat aansluit bij je top 5 interesses die je je hele leven zou willen blijven doen.
- Focus je meer op de ervaring die jij gaat opdoen dan op de realisatie. Geniet van de doelen stellen reis zelf.
- Kies derhalve voor een activiteit die jij leuk vindt om te doen, waar je plezier aan beleeft, enthousiast over bent en energie van krijgt.
- Besteed elke dag een klein beetje tijd aan jouw doel, omdat je het leuk vindt om te doen.
- Stel jezelf tot 5 keer de ‘waarom’ vraag, zodat je helder op je netvlies hebt staan ‘waarom’ en ‘waarvoor’ je het doet.
- Schrijf de win-win-win op, dus ook de win voor jezelf.
Maak een plan op hoofdlijnen – Wat, Waarom, Hoe.
De “hoe” volgt vanzelf vanuit je intentie en doel. Eerst de wat, dan de waarom en vervolgens volgt de hoe. Een plan op hoofdlijnen geeft vertrouwen en overzicht en daarom maken we een plan op hoofdlijnen. Dit plan hoeft niet perfect te zijn. Je gaat op zoek naar een aantal milestones of subdoelen. Deze substappen hebben een doel! Ze geven je progressie aan, ze geven je successen aan, ze laten zien dat je goed bezig bent om je doel te realiseren. Je behoudt overzicht een leert het grote plaatje voor ogen te houden.
Een plan op hoofdlijnen maakt feedback mogelijk. Zolang je met gezond verstand blijft bijsturen op de feedback die je constant krijgt dan ga je jaaropdrachten realiseren en de gap overbruggen.
Succes gegarandeerd
Met de juiste acties, in de juiste volgorde, vanuit de juiste intentie ondernomen, en op het juiste moment uitgevoerd is succes gegarandeerd!

Winstgevend Jaarplan Schrijven en betere financiële resultaten behalen?
De Doelen Stellen Gids Trainingen
1 – Training – Doelen Bereiken
2 – Flow-Training
3 – Winstgevend Jaarplan Schrijven
Klik op de link voor meer informatie.