Maak een financieel crisisplan

Verwacht betere resultaten en maak een financieel crisisplan

Maak een financieel crisesplan

Verwacht betere resultaten en maak een financieel crisisplan. Een crises vraagt om een financieel crisisplan. Creëer duidelijkheid, krijg overzicht en bouw vertrouwen op is al jarenlang de subtitel van de Doelen Stellen Gids en nu meer van toepassing dan ooit tevoren.

In een crises situatie is het belangrijk om naast elkaar te blijven staan. 

Doe wat goed is voor je mensen en doe wat noodzakelijk is voor de bedrijfscontinuïteit. Verwacht betere resultaten en verwacht betere tijden.

Verwacht betere resultaten en maak een financieel crisisplan

Het is een bijzondere situatie waarin we nu leven. Het meest gevaarlijk is om nu in paniek te raken. De standaard reacties van mensen in tijden van chaos is om te vechten, te vluchten en/of te bevriezen. Ik wil je hierbij tools aanreiken die je helpen om meer in control te komen juist nu we dit meer dan ooit nodig hebben. Kom in beweging en onderneem actie! Vlucht niet en bevries niet!

Geef aan wat je nodig hebt en daar waar mogelijk help ik je en draag ik mijn steentje bij om een hoopvolle toekomst te blijven behouden. Deze pagina zal verder uitgebreid worden de komende dagen/weken als daar behoefte aan is.

Updates ontvangen?

Meld je aan door bijvoorbeeld de App te downloaden, dan weet ik dat je geïnteresseerd bent en er een behoefte is en houd ik je op de hoogte met o.a. updates.

Niemand komt in beweging als de toekomst gitzwart is.

Verwacht betere resultaten en verwacht betere tijden is mijn motto en uitgangspunt.

Er is geen magische knop die alles even direct veranderd. Maar er is wel een gratis App die je helpt om meer positief te blijven en zicht te houden op een positieve toekomst. Je ontvangt dan dagelijks korte positieve suggesties en ideeën die tot actie aanzetten en waar je direct mee aan de slag kan om meer positief te blijven.

Download de gratis App om elke dag positieve boodschappen te ontvangen en zicht te houden op een betere toekomst.

Maak een financieel crisisplan

Een plan hebben is essentieel! Geen plan hebben betekent dat je constant achter de feiten aanloopt en dit veroorzaakt stress, angst en hopeloosheid. Zonder hoop is er geen toekomst.

Vertrouwen, overzicht hebben en rust bewaren is juist nu belangrijker dan ooit! Maak dus een financieel crisisplan.

Een plan hebben betekent een verdieping maken op de bestaande jaarplannen, inclusief een liquiditeit planning, speerpunten en concrete smart acties dus inclusief tijdlijnen. 

 • Breng op aparte regels in je liquiditeit begroting inzichtelijk waar je gebruikt maakt van de overheidsregels en andere uitstelregels om ook hier het overzicht te bewaren.
 • Heb je nog geen jaarplan dan ga je nu een groot gemis ervaren. Jaarplannen zijn geen luxe maar noodzaak. Je maakt geen jaarplan voor crisissituaties. Een jaarplan maak je elk jaar en in een crisis situatie breng je een verdiepingsslag aan op het bestaande jaarplan.
 • Vanzelfsprekend wijs je ook 1 iemand aan die de overheidsmaatregelen volgt en zorgt dat daar gebruik van gemaakt wordt (inclusief uitstel betaling belastingen etc.)

Van hoofdlijnen naar de details

 • Werk altijd van hoofdlijnen naar de details en niet andersom! Het slechtste wat je kan doen is het hanteren van micromanagement. En dit is wel wat te veel ‘leiders’ automatisch doen in een stressvolle situaties en waarmee de situatie verslechtert in plaats van beter wordt. Actie zonder plan resulteert in chaos, met als gevolg stress, angst en hopeloosheid. Denk hierbij aan de 80/20 regel.
 • Ga hierbij uit van een worste case scenario. Worste case betekent: ga er maar van uit dat je dieper moet snijden in een crises dan je nu nog denkt. Ga bijvoorbeeld uit van 3 maanden stilstand, om dan in drie maanden tijd weer op te schalen naar 100% productie/bezetting.
 • Het plan maakt inzichtelijk wat je horizon is, wanneer (datum) je tegen welke problemen gaat aanlopen en wat er nodig is om door de crises heen te komen. 

Hoe sta je er financieel voor?

Indien vermogensversterking nodig is dat moet je weten hoeveel vermogen je nodig hebt, wanneer je dit nodig hebt en hoe je dit gaat terugbetalen. Heb je geen plan dan gaat niemand jouw krediet en/of vermogen verschaffen en is het over en uit en ben je niet in control.  Vanzelfsprekend dient het perspectief na de crisisperiode weer goed te zijn. Dit is waarom je altijd een jaarplan nodig hebt.

Eventuele betalingsonmacht dien je tijdig te onderkennen en te melden, ook in verband met beperking bestuurdersaansprakelijkheid. 

Saneer verliesgevende activiteiten direct of bouw deze z.s.m. af. Geld (cash) verslindende activiteiten kan niemand zich permitteren in een crises situatie.

Vanzelfsprekend bouw je alle inhuur/tijdelijke contracten etc. – daar waar het geen essentiële inhuur betreft – direct af.

Bepaal en communiceer wie de leiding neemt in het geval er directieleden wegvallen. Zorg voor duidelijkheid en communiceer je plan en maatregelen ook binnen je organisatie. Het laatste wat je moet willen is onzekerheid en onduidelijkheid in crises situaties en dat begint met duidelijke communicatie door de hele organisatie heen. Onduidelijkheid creëert onzekerheid en onzekerheid resulteert in chaos hetgeen resulteert in angst, stress en hopeloosheid. Zonder hoop is er geen toekomst.

Zorg voor een scheiding van leidinggevenden. Werk in ploegen die geen fysiek contact met elkaar hebben.

Kom nu in actie

1 – Doorgrond hoe de crises jou raakt. 

Doorgrond je eigen proces en indien van toepassing – overzie de gehele toeleveringsketen. 

2 – Bepaal hoe je straks weer goed kan opstarten.  

 • Maak dus ook een herstart plan. 
 • Bepaal wie en wat nodig is om te kunnen opstarten als het gehele proces stilvalt. 
 • Wie en wat is essentieel om überhaupt te kunnen opstarten.
 • Bepaal het kernteam. Wie zijn dit? 

3 – Zorg dat je een visie hebt. 

 • Hoe ziet de wereld er over 3 maanden, 1 jaar en 3 jaar uit voor jouw business?
 • Heeft jouw bedrijf een essentieel product/dienst?
 • Welke toegevoegde waarde lever je precies?

4 – Welke lessen heb je geleerd van deze crises?

Noteer alle problemen waar je nu keihard tegen aanloopt. Niet dat je deze nu kan oplossen maar wel om er straks na de crises van te leren en je bedrijf na de crises beter crises proof te maken. Houdt zicht op een positieve toekomst en verwacht betere resultaten.

Focus op je strategie

Focus op je strategie en vergroot je cirkel van invloed, juist nu. De omstandigheden kan je niet veranderen. De omstandigheden zijn zoals deze zijn. Focus op hetgeen je niet kan beïnvloeden – de omstandigheden zoals deze nu zijn – creëert meer stress, angst en hopeloosheid. En daar zit niemand op te wachten.

Focus op hetgeen je wel kan beïnvloeden – jouw strategie – vergroot juist jouw invloed en creëert meer vertrouwen, overzicht en rust en dit is juist nu belangrijker dan ooit!

Focus op je strategie betekent ook een grotere kans dat:

 • Jij met de juiste oplossingen en aanpassingen komt om te dealen met de huidige omstandigheden.
 • Er meer vertrouwen in de organisatie ontstaat.
 • Het hele team in de actie modus komt.
 • Er daadwerkelijk kansen gezien worden.
 • Een meer positieve sfeer ontstaat.
 • Jij/jullie door de crises heen komen.

Handige links

Veelgestelde vragen over het coronavirus voor werkgvers

Veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en ondernemers

Deel de gratis App met je team om een meer positieve sfeer te creëren.

Jaarplan sjabloon om je strategie vorm te geven

KVK Coronaloket

Belastingdienst

Wat zijn jouw lessen?

Help elkaar. Mail jouw lessen, opmerkingen of vragen aan mij en ik deel deze op de site zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen.

 • Waar kunnen we verder robotiseren i.v.m. betrouwbaarheid van ons systeem en ziekte mensen?
 • Het belang van het opbouwen van buffers is ondertussen wel weer bewezen.
error: Content is protected !!