Omgaan met veranderingen

Omgaan met veranderingen is voor de meeste mensen niet makkelijk.

Omgaan met veranderingen

Het tempo van veranderingen is de laatste jaren enorm toegenomen. En trendwatchers zijn het over 1 ding eens met elkaar. Het tempo van veranderingen gaat alleen maar verder toenemen de komende jaren.

Of je nu wil of niet, je zal mee moeten gaan met deze veranderingen. Heel veel mensen lopen vast omdat ze niet mee willen/kunnen gaan met de veranderingen. En dan ontstaan uitdagingen en problemen omdat men zich niet aanpast. Veel te lang wordt gewacht met het bijsturen van de eigen houding, denkwijze en gedrag. En dus ga je door op een manier die jou geen oplossingen brengt en je vroeg of laat helemaal vastzet.

Maar wanneer jij wel in staat bent om jouw houding en mindset t.a.v. veranderingen te wijzigen, dan wordt omgaan met veranderingen veel eenvoudiger.

De meeste mensen houden niet van veranderingen zoals de grafiek duidelijk maakt. Een portie ambitie en de bereidheid om uitdagingen aan te gaan hoort er dus ook bij. En ja het kost tijd en energie … maar blijven hangen in de weerstand kost nog veel meer energie …. toch?

Het zijn niet de sterkste of slimste mensen die overleven, maar het zijn die mensen die zich het beste weten aan te passen aan de veranderende omgeving

Charles Darwin

Darwin geeft aan dat evolutie een onstuitbaar aanpassingsproces aan een voortdurend veranderende omgeving is. Dus de wereld en jouw omgeving veranderen continu.

 • Hoe ga jij overleven?
 • Hoe ga jij om met veranderingen?
 • Ben jij in staat om je aan te passen?
 • En heb je een proces en strategie om met veranderingen om te gaan?

Doelen bereiken vergt een stap voor stap aanpak en methodologie, een visie, de juiste mindset en een stevige fundatie. De betere resultaten volgen dan aansluitend. Resultaten zijn belangrijk! Zonder genoeg winst/inkomen worden de uitdagingen groter voor je en niet kleiner. Vanzelfsprekend bepaalt ieder voor zich wat genoeg is voor hem/haar en wat zijn/haar ambitieniveau is.

Omgaan met veranderingen

Veranderingen zijn de enige constante, of we deze veranderingen nu wel willen of niet willen.

Wil jij dat veranderingen gaan plaatsvinden dan is de kans vrij groot dat jij deze gewenste veranderingen zelf – proactief – in gang zal moeten gaan zetten. Je zal eerst moeten bepalen wat je wel wil in plaats van te blijven roepen wat je niet wil. En als je weet wat je wilt, dan wordt het eenvoudig om een doel hieruit af te leiden.

De meeste mensen houden niet van veranderingen en veranderen dus ook niet … of komen veel te laat tot dit inzicht. Zij blijven vasthouden aan wat ze hebben en wat ze al bereikt hebben … en klampen zich hieraan vast om dit vooral niet te verliezen. En in het beste geval verlies je niet … maar winnen doe je zeker niet met deze strategie.

Niet willen veranderen

Niet willen omgaan met veranderingen

Misschien herken je deze mensen wel? Mensen, collega’s, vrienden die het volgende denken … en hun gedachten soms zelf naar elkaar uitspreken:

 • Het waait wel over.
 • Ook deze keer stopt de ingezette veranderingen vanzelf wel weer.
 • Als we tegenwerken dan krijgen we de oude situatie wel weer terug.
 • Vroeger was alles beter.

En dan heb je ook van dichtbij ervaren dat uiteindelijk deze mensen altijd de strijd verliezen. Weerstand tegen veranderingen kost hen uiteindelijk altijd de kop. Weet dit, onthoudt dit en laat dit jou niet gebeuren.

Weerstand kost energie

Ga je in de weerstand modus dan ga je een strijd aan die je niet kan winnen. Weerstand kost zo enorm veel energie, het is zo onnatuurlijk om tegen de stroom in te blijven zwemmen … niemand houdt dit vol … ook jij niet.

Vroeg of laat geef je op.

 • Hoe uitgeput ben je dan?
 • Hoeveel energie heb je dan nog over om wel een verandering in te zetten?
 • En heb je dan nog werkelijk een keuze?

Misschien heb jij ook wel te lang gewacht met het veranderen van jouw houding, mindset en acties? Kom je er nu achter dat je geen andere keus meer hebt en je moet veranderen, omdat:

 • De resultaten misschien wel zwaar tegenvallen.
 • Jij verlies maakt met je bedrijf.
 • Jij je baan kwijt bent.

Want dan sta je met je rug tegen de muur.

Omgaan met veranderingen en chaos

Je staat met je rug tegen de muur. Dit doet pijn. Dit is zorgelijk. Het maakt je bang en onzeker. Je moet veranderen! Doe je dit niet, dan ontstaat er chaos!

En zal er sprake zijn van paniek, zorgen, boosheid, verdriet etc.

Natuurlijk kan je chaos veel beter voorkomen. Maar dan zal je wel constant energie in het systeem moeten blijven toevoegen. En met systeem bedoel ik jou, jouw afdeling, jouw bedrijf etc.

’’Heb je geen jaarplan dan ben je dus ook niet bezig met winnen. Het automatische resultaat hiervan is dat je gaat verliezen’’

Jeroen Langeveld

En dit heeft alles met een natuurwet te maken.

Doelen bereiken en de 2e wet thermodynamica

Iets kan goed zijn, maar het kan altijd beter. Sterker nog, als je het niet beter maakt wordt het automatisch slechter.

Dus als je niet bezig bent met winnen ga je na verloop van tijd automatisch verliezen. Actie = Reactie.

Zonder het toevoegen van energie ontstaat er automatisch verval en chaos. Je hoeft er helemaal niets voor te doen! Hoe ik dat bedoel? Heel simpel, ruim je kamer, keuken of kantoor een maand lang niet op en het wordt vanzelf vies en stoffig. Het vergt een actieve inspanning om verval en viezigheid te voorkomen.

En dat geldt niet alleen voor je kamer of keuken!

Het vergt eveneens een constante actieve inspanning om verval en chaos (ook binnen jouw bedrijf!) te voorkomen. Lever je deze actieve inspanning niet, dan krijg je automatisch te maken met verval en chaos in processen, kwaliteit en kwantiteit en onrust.

Het gevolg laat zich raden … slechtere RESULTATEN.

Dit verval, deze chaos heeft een naam in de natuurkunde. Men noemt dit entropie.

Doelen bereiken en entropie

Entropie blijkt heel moeilijk voorspelbaar te zijn, ook voor natuurkundigen. Men heeft het over waarschijnlijkheid, complexiteit en chaos en deze begrippen zijn niet bepaald smart.

Er zijn meerdere interessante artikelen te vinden als je meer wilt weten over entropie. Als je even googelt op: tweede wet thermodynamica vind je zeker een goed en leesbaar artikel. De samenhang tussen de noodzaak van doelen stellen en deze natuurwet wordt dan vanzelf duidelijk voor je.

Veranderingen kosten tijd

Veranderingen zijn niet altijd makkelijk en kosten energie en tijd. Gemiddeld kost het zo’n 70-100 dagen om een nieuwe routine aan te leren. Wanneer je een nieuwe routine hebt aangeleerd dan heb jij nieuw gedrag aangeleerd en kan je wel dealen met de veranderingen.

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Iedereen kan leren omgaan met veranderingen … als je bereidt bent om iets nieuws te leren. Meer is niet nodig. Het begint met de bereidheid om iets nieuws te leren … en dan de tijd en energie erin te stoppen om datgene wat je moet leren je eigen te maken. En na een dag of 70-100 heb jij je dit eigen gemaakt. De enige vraag die jij moet beantwoorden is of je bereidt bet om 70-100 dagen te investeren om je een nieuwe routine aan te leren? En dat is een keuze die jij zelf moet maken.

Hoe omgaan met veranderingen?

Formuleer een eigen inspirerende visie

Wat je kan doen is een eigen inspirerende visie formuleren.  Dit maakt het eenvoudig om heldere keuzes te gaan maken.

Een visie brengt richting, overtuiging, toewijding, stimuleert de creativiteit en daarmee nieuwe ideeën en leidt tot meer plezier, enthousiasme en energie. En de ingrediënten plezier, enthousiasme en energie maken het (een)eenvoudig(er) om met veranderingen om te gaan. Je kan bijvoorbeeld ambitieuze medewerkers een jaaropdracht uit het businessplan laten oppakken. Business groei en persoonlijke groei gaan dan hand in hand.

Omgaan met veranderingen vanuit een visie

Het startpunt voor – hoe om te gaan met veranderingen – is voor mij altijd een heldere en inspirerende visie. Een visie gebaseerd op waarden is per definitie waardevol voor jou.

 • En omdat jouw visie waardevol voor jou is ben je ook bereidt tijd en energie hierin te steken.
 • De tijdbesteding is dus geen issue.
 • Stap voor stap blijf je in de juiste richting bewegen.
 • Je weet wat je wil en je weet wat je moet doen.

In mijn boek – De Doelen Stellen Gids – krijg jij een methode aangereikt om goed met veranderingen om te kunnen gaan en betere resultaten te behalen. Hoe ga je dit aanpakken? Wat jij gaat doen is:

 • Een inspirerende visie formuleren waar je 100% vertrouwen in hebt.
 • De speerpunten bepalen om jouw inspirerende visie te realiseren.
 • Actie ondernemen om een jaardoel (een echte doorbraak!), te bereiken waarmee je een speerpunt van jouw visie realiseert.
 • Overzicht gaat krijgen.
 • De rust bewaren.
 • Meer plezier, enthousiasme en energie gaat ervaren.

Je leest er meer over op de Maak Succes Voorspelbaar en Business Doelen Bereiken.

Wie ben ik? Ik ben Jeroen Langeveld, auteur van De Doelen Stellen Gids en hier vertel ik meer over mezelf.