Categorieƫn
Stap 1 - Bepaal je doel

Routines vormen kost een inspanning

Routines vormen kost wel degelijk een grote inspanning.

Routines vormen kost een inspanning

Heb je de routine eenmaal gevormd, dan kost het nog nauwelijks energie. En een routine vormen hoeft ook niet leuk of aangenaam te zijn. Sterker nog, je kan er tegenop zien! Maar als je een echte doorbraak wil realiseren dan zal je wel de juiste routines moeten vormen die tot deze echte doorbraak leiden, ongeacht of het nu aangenaam is of onaangenaam. Aangenaam is niet relevant. Ga er maar vanuit dat het de eerste 30 – 90 dagen niet aangenaam zal zijn, dan kan het alleen maar meevallen.

Juist omdat routines vormen een inspanning kost zal je heel bewust een rationeel besluit dienen te nemen om een goede routine te vormen. Niet omdat het leuk, aangenaam of plezierig is, maar omdat de routine je leidt naar een gewenste doorbraak en belangrijk doel.

Een routine vormen kost tijd, en het kan tot 90 – 100 dagen duren voordat een goede routine gevormd is. Hoe dan ook, je betaalt een prijs in de vorm van een (grote) inspanning om de routine te vormen.

Routines vormen kost een inspanning – Koud douchen routine

Volgens het nieuwe boek van Wim Hof kost het een dag of tien om aan de koude ochtend douche te wennen. Na een dag of 10 ga je de koude douche lekker vinden en wil je elke dag starten met een koude douche. De eerste keer is die koude douche echt niet lekker. Ook ik heb me moeten ‘dwingen’ het te doen. Ik nam een besluit om het minimaal 10 dagen te doen. Pas na 10 dagen zou ik de handdoek in de ring mogen gooien van mezelf, maar niet eerder. En inderdaad, na een dag of tien wend je lichaam aan het koude water en kost het nauwelijks nog een inspanning.

Alles wat je maar lang genoeg doet wordt een gewoonte.

Goede gewoontes laten je die dingen doen waarvan jij heel bewust hebt besloten dat jij deze dingen om jou moverende redenen wil doen. Routines vormen kost een inspanning maar levert je ook heel veel op. Deze routine zorgt ervoor dat je min of meer blijft doen wat je altijd gedaan hebt. Inmiddels stap ik al meer dan 100 aaneengesloten dagen onder de koude douche en ik wil niet anders meer.

Krachttraining kost geen inspanning

Krachttraining zit dusdanig in mijn systeem dat het mij geen enkele inspanning meer kost. Natuurlijk span ik me in, maar het kost geen enkele inspanning om te gaan trainen. Dit is de kracht van goede routines. Hoe langer je de routine al hebt, des te eenvoudiger het is om de routine te blijven continueren. En als ik dan de opmerking krijg ‘jij hebt nu eenmaal discipline’ dan ga ik de discussie tegenwoordig niet meer aan. Iemand die niet van krachttraining houdt gelooft mij gewoon niet als ik zeg dat het mij geen enkele inspanning kost om te gaan trainen.

Routines – Gevoel of verstand volgen?

Als ik mijn gevoel had gevolgd was ik direct gestopt. Dan na was het bij 1 keer koud douchen gebleven. Dan was ik na 1 minuut koud douchen nooit meer onder de koude douche gestapt. Door minimaal 10 achtereenvolgende dagen vol te houden – ongeacht het gevoel – bereikte ik het punt dat ik het ‘lekker’ begon te vinden. Na 10 dagen begon mijn gevoel en verstand wel op 1 lijn te liggen. Vanuit de neurowetenschap weten we dat het verstand nu eenmaal zo werkt.

Alles wat:

  • Nieuw is.
  • Onaangenaam is.
  • Haaks staat op jouw huidige gewoontes resulteert in een vecht, bevries of vlucht respons.

Maar als je dit weet, dan kan je ook heel bewust deze impuls negeren. Je neemt bewust het besluit om niet te vechten, bevriezen of te vluchten.

Je doet gewoon wat jij je bewust hebt voorgenomen om te gaan doen.

Routines – hoe vorm je een routine?

Het beste boek wat er geschreven is over routines is naar mijn mening van Charles Duhigg. Hij geeft aan dat er 3 stappen zijn om een nieuwe routine of ‘gewoontelus’ te vormen. De gewoontelus bestaat uit 3 stappen:

  1. Aanleiding.
  2. Routine.
  3. Beloning.

Er moet een beloning voor jou aanwezig zijn om een routine te vormen. Bij kwam de beloning na 10 dagen koud douchen zoals Wim Hof al had voorspeld. Het proces had Wim voorspeld. En door een voorspelbaar proces te volgen, bereikte ik een voorspelbaar resultaat.

100 dagen koude douche routine

Hoe werkt dit in de praktijk?

1 – De aanleiding.

Ik word wakker en ben nog slaperig.

2 – Routine.

Ik word wakker, en stap minimaal 2 minuten onder de koude douche.

3 – Beloning.

Na 2 minuten ben ik fris, volledig wakker en begin vol energie aan de nieuwe dag.

Zet waarden om in acties

Waarden zeggen niets als je deze waarden niet omzet in concrete acties. Mijn hoogste waarde is vitaliteit. En het koud douchen sluit 100% aan op mijn waarde vitaliteit. En dus doe ik het, en kost het geen enkele inspanning om dit vol te houden.

Winstgevend Jaarplan Schrijven en betere financiƫle resultaten behalen?

De Doelen Stellen Gids Trainingen

1 – Training – Doelen Bereiken

2 – Flow-Training

3 – Winstgevend Jaarplan Schrijven

Klik op de link voor meer informatie.

Doelen Stellen Gids
Jeroen Langeveld
error: Content is protected !!