Van probleem naar oplossing
Omarm problemen, van probleem naar oplossing.
Omarm problemen omdat minimaal de ½ van je inkomen hiervan afhankelijk is.
- Bedrijven lossen problemen op met de diensten en/of producten die zij leveren.
- Afdelingen binnen bedrijven lossen problemen op en leveren daarmee een bijdrage aan het verdienmodel van hun bedrijf.
- Werknemers lossen problemen op en leveren daarmee een individuele bijdrage aan de waarde creatie binnen de processen van hun bedrijf.
Wanneer er geen problemen zouden zijn, dan hadden jij en ik geen werk gehad, onze bedrijven zouden dan al snel de deuren moeten sluiten.
En wanneer de problemen minimaal zouden zijn dan had iemand anders het werk hoogstwaarschijnlijk ook wel kunnen doen.
Problemen omarmen is dan wel de basis om tot de oplossing te komen, dat wil niet zeggen dat problemen fijn zijn. Natuurlijk niet! Maar kan je problemen voorkomen?
Van probleem naar oplossing, omarm problemen.
- Er gaan dingen fout.
- Mensen willen niet veranderen.
- Er zijn klanten die klagen.
Een mindset van “problemen omarmen” en de kans ontdekken die uit een probleem kan voortkomen helpt wel om het probleem op te lossen. Beter een probleem omarmen en op zoek gaan naar de oplossing dan geïrriteerd reageren en in het probleem blijven hangen, toch?
Problemen kan je niet voorkomen.
Alles wat groeit wordt complexer. Of dit nu een proces, systeem of een bedrijf is maakt geen verschil. En als het niet groeit dan krimpt het en ook dan heb je een probleem.
Anders gesteld, of je loopt tegen een probleem aan omdat jouw functie, afdeling of bedrijf groeit, of je loopt tegen een probleem aan omdat jouw functie, afdeling of bedrijf krimpt.
Wanneer je langere tijd geen problemen meer tegenkomt, misschien heb je dan wel een heel groot probleem?
Problemen kan je niet voorkomen.
Hoe verder jij, jouw afdeling en/of bedrijf doorgroeit, hoe complexer de problemen worden. Problemen houden niet op te bestaan. En wanneer iets te complex wordt, dan is er sprake van een probleem. Er is een natuurwet die dit proces van orde naar chaos beschrijft. Deze wet heet de 2e wet Thermodynamica.
Een continu verbeterproces
Wat helpt is om continu aandacht te schenken aan de verbeter mogelijkheden die er altijd zijn. Wacht niet totdat de problemen groot zijn geworden voordat je ze aanpakt. Blijf de processen tot in lengte der dagen verbeteren. Het is een verbeterproces en geen verbeter project. Een project heeft een begin en een einde. Een proces niet. Een proces loopt eeuwig door. Breng telkens kleine verbeteringen aan en maak het proces telkens een klein beetje beter. Evalueer wat goed gaat en wat niet goed gaat en verbeter dit. Dit vergt een kritsche houding, analytische vermogens en een juiste mindset. En pak 1 probleem tegelijk aan. Begin met het grootste probleem. Gebruik de 80/20 regel.
Mindset bij problemen en zelfvertrouwen
Je groeit als mens door problemen het hoofd te bieden en de problemen op te lossen. Het geeft je de kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan, meer verantwoordelijkheden te krijgen en je inkomen te vergroten.
Wanneer je problemen oplost dan krijg je ook meer zelfvertrouwen. Problemen los je alleen op door het te doen. Je leert het niet uit een boek.
Ga positieve veranderingen creëren en begin te accepteren dat het is zoals het is.
Zonder acceptatie blijf je vechten tegen de huidige situatie.
En vechten tegen een situatie die je niet bevalt gaat de situatie echt niet verbeteren.
Vechten tegen een situatie die je niet bevalt geeft strijd, frustratie en stress.
En dat is niet wat je zou moeten willen. Je focust is dan volledig gericht op wat je niet wil, terwijl je focus op de oplossing gericht zou moeten zijn.
Acceptatie of weerstand bieden?
Positieve veranderingen beginnen met de acceptatie dat het is zoals het is. Acceptatie is het tegenovergestelde van weerstand bieden. Acceptatie betekent niet dat je alles maar moet verdragen of genoegen moet nemen met minder dan je voor ogen hebt. Maar vanuit een situtie van acceptatie kan je manieren ontdekken om datgene wat je wel wil (jouw doel) te gaan bereiken. Vanuit acceptatie kan je jouw focus gaan richten op wat je wel wil. Focus op wat je niet wil brengt je geen stap dichter bij hetgeen je wel wil. Acceptatie van de huidige situtie maakt het mogelijk om een gewenste verandering aan te brengen.
4 voorwaarden om met problemen te dealen
Voor mij zijn er 4 voorwaarden om met problemen te kunnen dealen:
1: Een goede fysieke gesteldheid.
2: Emotioneel in balans zijn.
3: Vertrouwen in en focus op de oplossingen.
4: Kleine succesjes opmerken.
Hier werk ik elke dag aan.
De feedback cirkel
Je stelt een doel omdat je dit doel wil bereiken. En wanneer je de stappen 5, 6 en 7 blijft doorlopen dan ga je jouw doel bereiken en een volgende stap zetten (stap 8).
Niets kan jou van succes afhouden als jij:
– (5) Actie blijft ondernemen.
– (6) Blijft bijsturen op de feedback die je krijgt.
– (7) Bewust blijft waarnemen.
Elk ambitieus doel wat je stelt brengt uitdagingen met zich mee. En als je actie onderneemt dan zal je getest worden en is de kans groot dat je tegen je eigen beperkingen aanloopt. Hoe je hier mee omgaat is bepalend voor je succes. Je zal moeten bijsturen en je zal bewust moeten blijven waarnemen. En vervolgens pas je jouw acties aan en krijg je op nieuw feedback en zal je weer bewust moeten blijven waarnemen.
En als je helder voor ogen hebt wat jou doel is (stap 1), jij een plan ontwerpt (stap 2) hoe jij het wil gaan aanpakken, feedback op dit plan vraagt (stap 3) en toe werkt naar een punt waarop je 100% vertrouwen hebt in de haalbaarheid van je doel (stap 4) en de stappen 5, 6 en 7 blijft doorlopen net zolang je doel bereikt is, dan kan dus niets jou van succes afhouden.
Wat nu als je een manier zou vinden waarmee jij jouw problemen kan oplossen?
Een praktisch stap voor stap proces om jouw visie en doelen wel te realiseren.

Winstgevend Jaarplan Schrijven en betere financiële resultaten behalen?
De Doelen Stellen Gids Trainingen
1 – Training – Doelen Bereiken
2 – Flow-Training
3 – Winstgevend Jaarplan Schrijven
Klik op de link voor meer informatie.