Categorieën
Stap 6 - Word bewust van je gedachten

Van probleem naar oplossing

Van probleem naar oplossing

Van probleem naar oplossing
Omarm problemen, van probleem naar oplossing.

Omarm problemen omdat minimaal de ½ van je inkomen hiervan afhankelijk is.

  • Bedrijven lossen problemen op met de diensten en/of producten die zij leveren.
  • Afdelingen binnen bedrijven lossen problemen op en leveren daarmee een bijdrage aan het verdienmodel van hun bedrijf.
  • Werknemers lossen problemen op en leveren daarmee een individuele bijdrage aan de waarde creatie binnen de processen van hun bedrijf.

Wanneer er geen problemen zouden zijn, dan hadden jij en ik als individu helemaal geen werk gehad, kon jouw en mijn afdeling opgedoekt worden en jouw en mijn bedrijf op korte termijn de deuren sluiten.

En wanneer de problemen minimaal zouden zijn dan had iemand anders het werk hoogstwaarschijnlijk ook wel kunnen doen.

Problemen omarmen is dan wel de basis om tot de oplossing te komen, dat wil niet zeggen dat problemen fijn zijn. Natuurlijk niet! Maar kan je problemen voorkomen?

Van probleem naar oplossing, omarm problemen.

  • Er gaan dingen fout.
  • Mensen willen niet veranderen.
  • Er zijn klanten die klagen.

Een mindset van “problemen omarmen” en de kans ontdekken die uit een probleem kan voortkomen helpt wel om het probleem op te lossen. Beter een probleem omarmen en op zoek gaan naar de oplossing dan geïrriteerd reageren en in het probleem blijven hangen, toch?

Problemen kan je niet voorkomen.

Alles wat groeit wordt complexer. Of dit nu een proces, systeem of een bedrijf is maakt geen verschil. En als het niet groeit dan krimpt het en ook dan heb je een probleem.

Anders gesteld, of je loopt tegen een probleem aan omdat jouw functie, afdeling of bedrijf groeit, of je loopt tegen een probleem aan omdat jouw functie, afdeling of bedrijf krimpt.

Wanneer je langere tijd geen problemen meer tegenkomt, misschien heb je dan wel een heel groot probleem?

Problemen kan je niet voorkomen.

Hoe verder jij, jouw afdeling en/of bedrijf doorgroeit, hoe complexer de problemen worden. Problemen houden niet op te bestaan. En wanneer iets te complex wordt, dan is er sprake van een probleem.  Er is een natuurwet die dit proces van orde naar chaos beschrijft. Deze wet heet de 2e wet Thermodynamica. 

Een continu verbeterproces

Wat helpt is om continu aandacht te schenken aan de verbeter mogelijkheden die er altijd zijn. Wacht niet totdat de problemen groot zijn geworden voordat je ze aanpakt. Blijf de processen tot in lengte der dagen verbeteren. Het is een verbeterproces en geen verbeter project. Een project heeft een begin en een einde. Een proces niet. Een proces loopt eeuwig door. Breng telkens kleine verbeteringen aan en maak het proces telkens een klein beetje beter. Evalueer wat goed gaat en wat niet goed gaat en verbeter dit. Dit vergt een kritsche houding en een juiste  mindset. En pak 1 probleem tegelijk aan. Begin met het grootste probleem. Gebruik de 80/20 regel. 

Mindset bij problemen en zelfvertrouwen

Je groeit als mens door problemen het hoofd te bieden en op te lossen. Het geeft je de kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan, meer verantwoordelijkheden te krijgen en je inkomen te vergroten.

Wanneer je problemen oplost dan krijg je ook meer zelfvertrouwen. Problemen los je alleen op door het te doen. Je leert het niet uit een boek.

Ga positieve veranderingen creëren en begin te accepteren dat het is zoals het is.

Zonder acceptatie blijf je vechten tegen de huidige situatie.

En vechten tegen een situatie die je niet bevalt gaat de situatie echt niet verbeteren.

Vechten tegen een situatie die je niet bevalt geeft strijd, frustratie en stress.

En dat is niet wat je zou moeten willen. Je focust je dan volledig gericht op wat je niet wil, terwijl je focus op de oplossing gericht zou moeten zijn.

Acceptatie of weerstand bieden?

Positieve veranderingen beginnen met de acceptatie dat het is zoals het is. Acceptatie is het tegenovergestelde van weerstand bieden. Acceptatie betekent niet dat je alles maar moet verdragen of genoegen moet nemen met minder dan je voor ogen hebt. Maar vanuit een situtie van acceptatie kan je manieren ontdekken om datgene wat je wel wil (jouw doel) wel te gaan bereiken. Vanuit acceptatie kan je jouw focus gaan richten op wat je wel wil. Focus op wat je niet wil brengt je geen stap dichter bij hetgeen je wel wil. Acceptatie van de huidige situtie maakt het mogelijk om een gewenste verandering aan te brengen.

4 voorwaarden om met problemen te dealen

Voor mij zijn er 4 voorwaarden om met problemen te kunnen dealen:

1: Een goede fysieke gesteldheid.

2: Emotioneel in balans zijn.

3: Vertrouwen in en focus op de oplossingen.

4: Kleine succesjes opmerken.

Hier werk ik elke dag aan. Dit zijn mijn sterke routines. Zonder deze 4 routines zou ik nergens zijn. Deze 4 voorwaarden vormen de basis voor mij.

Wat verder helpt is een gestructureerde aanpak.

Wat nu als je een manier zou vinden waarmee je jouw problemen kan oplossen?

Een praktisch stap voor stap proces om jouw visie en doelen wel te realiseren.

Als de mogelijkheid je aanspreekt, lees dan ook deze aanpak eens door.