Wat zijn jouw top 10 waarden

Wat zijn jouw top 10 waarden maakt deel uit van de serie follow-up mails jaarplan traject.

Wat zijn jouw top 10 waarden

Deze pagina maakt onderdeel uit van de follow-up mails na het downloaden van het Jaarplan sjabloon. Kom je rechtstreeks op deze pagina, dan raad ik je aan om ook het Jaarplan Sjabloon te downloaden en je onderstaand aan te melden om de follow-up mails Jaarplan stappenplan te ontvangen.

Jaarplan Sjabloon Doelen Stellen Gids

 

Vul je naam en email adres in en je krijgt direct een mailtje met de download link van mij gemaild.

Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven via de link onderaan in de mailing.

Waarden liggen aan de basis van jouw missie en visie. Waarden geven aan wat echt belangrijk is voor jou. Wat je echt belangrijk vindt daar ben je ook gemotiveerd voor om actie op te ondernemen. Motivatie wil zeggen dat je een drive voelt om in beweging te komen, om actie te gaan ondernemen. En overtuigende actie is nodig om jouw business te laten groeien.

De volgende logische stap is om je top 10 waarden superscherp op je netvlies te gaan krijgen. Aansluitend wordt het dan eenvoudig om je visie helder te formuleren en je missie te bepalen.

Wat zijn jouw top 10 waarden

Wat zijn jouw top 10 waarden? Waarden zijn jouw drivers om in actie te komen. Dat betekent dat jij jouw waarden heel vaak al laat zien. Niet altijd overigens, want er zijn genoeg situaties te bedenken waar jij liever niet openlijk hiervoor uitkomt, bijvoorbeeld in situaties waar sprake is van afhankelijkheid, onveiligheid of grote druk van buitenaf. Denk maar aan al die mensen die van dichtbij de grote schandalen hebben meegemaakt en niets hebben gedaan om het tij tijdig te keren. Omdat het uitkomen voor hun werkelijke waarden zou kunnen betekenen dat zij de promotie of bonus zouden mislopen, de opdrachtgever dreigde om de grote order in te trekken of in een extreem geval het misschien zelfs wel tot ontslag zou kunnen leiden.

Maar het zijn juist ook deze situaties waar sprake is van afhankelijkheid, onveiligheid of grote druk van buitenaf, waardoor je haarscherp op je netvlies krijgt wat echt belangrijk voor je is. Waarden komen heel duidelijk naar voren als iemand onder druk staat. Ook als jij onder druk staat. En dan helpt het, is het een voorwaarde, als je antwoord kan geven op de vraag: wat zijn jouw top 10 waarden?

Het gaat er niet om wat jij of iemand anders zegt, maar wat jij of de ander doet.

Wat zijn jouw top 10 waarden welk zichtbaar zijn in jouw acties?

Waarden worden zichtbaar in acties en gedragingen. Onder grote druk wordt dit overduidelijk zichtbaar. Het is dan alsof er een vergrootglas over de waarden gelegd wordt. Dit gegeven kan je gebruiken om jouw waarden te achterhalen.

Wat je kan doen is je een situatie voor de geest te halen waar je of super gemotiveerd was om iets te doen (en het ook hebt gedaan!) of zwaar onder druk stond om iets te doen (en het hebt gedaan!).
Schrijf op wat:

 • De trigger voor jouw was om je besluit te nemen.
 • Jouw in beweging zette.
 • Het was wat jou de motivatie gaf om in actie te komen.
 • Schrijf ook op wat je miste en wat toch heel belangrijk voor je was.
 • Wanneer jij je antwoorden opschrijft dan kan je vervolgens de onderliggende waarde hieruit afleiden.

Je hebt altijd alternatieven als je een keuze maakt.

 • De keuze die je maakt, maak je omdat je niet alle keuzemogelijkheden gelijk waardeert.
 • Je waardeert het ene alternatief meer dan het andere alternatief.
 • Het zijn jouw waarden die bepalen voor welk alternatief jij gaat.

Geef een korte omschrijving van elke waarde

De volgende stap is om per waarde een korte omschrijving te geven wat deze waarde voor jou betekent en wat het niet voor jou betekent.

Woorden zijn slechts woorden en te veel woorden hebben voor te veel verschillende mensen een totaal andere betekenis.

Wat zijn jouw top 10 waarden? Beschrijf hoe jij jouw top 10 waarden op jouw gemiddelde ideale dag wil leven. Wanneer je dit voor al jouw top 10 waarden doet, dan begint zich vanzelf een beeld van jouw gemiddelde ideale dag te vormen. En dit is wat jij wil. Jij wil elke dag jouw gemiddelde ideale dag leven. Niet de exceptionele dagen, wat die kan je nu eenmaal niet elke dag leven. Maar je gemiddelde ideale dag kan je wel elke dag opnieuw (be)leven. En dan wordt het ook heel eenvoudig om hier een visie uit af te leiden.

Een visie afgeleid van jouw ideale dag, welke ideale dag op haar beurt weer is afgeleid van jouw eigen waardevolle waarden. En daarmee heb je voor jezelf jouw eigen waardevolle visie geformuleerd.

Visie van de Doelen Stellen Gids

In mijn visie zie ik ambitieuze werknemers  jaardoelen uit het jaarplan naar zich toe trekken en daardoor:

 • Laten zij zien gepassioneerd te zijn en doelbewust onder uitdagende omstandigheden resultaten te kunnen behalen.
 • Hun ambities, visies en dromen waarmaken.
 • Een grote bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen en bedrijfsresultaten leveren.
 • Aantonen toe te zijn aan een volgende stap.

Heb je hulp nodig bij het formuleren van jouw eigen visie, laat het mij weten. Stuur een mail naar jeroen@doelenstellengids.nl met een korte omschrijving van het probleem waar je tegen aan loopt of wat je vragen zijn. Je krijgt altijd antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!